Programul Cognitive4PRO

Dezvoltare cognitivă pentru performanță sportivă

În majoritatea sporturilor, este necesară aplicarea unei forțe în mod rapid. Forța musculara este determinată nu numai de calitatea masei musculare a sportivului, dar si de măsura în care fibrele dintr-un mușchi sunt activate voluntar la nivel cerebral prin impulsuri nervoase aferente și orientate spre grupele musculare respective.

Mediul extern este într-o constantă schimbare în sport, ceea ce determină necesitatea de a lua decizii rapid și de a reacționa la stimuli neprevăzuți. De eficiența neuromusculară depind astfel timpul de reacție, viteza, agilitatea, coordonarea și implicit, performanța sportivă.

Dacă până de curând capacitatea neuromusculară era considerată o constantă dată de construcția genetică individuală și luată ca atare, recent marile centre pentru performanță sportivă au dezvoltat programe de antrenament cognitiv. După modelul acestora, la Concept Training Center, am creat un program de antrenament cognitiv care combină exercițiile specifice disciplinei sportive cu aplicarea unor stimuli vizuali în scopul stimulării vitezei de procesare a informației de către sistemul nervos.

Astfel, în cadrul unor antrenamente configurate pentru disciplina sportivă practicată și prin utilizarea unui sistem pentru antrenamente special conceput, sportivii își pot antrena calități precum:

  • Timpul de reacție
  • Viteza
  • Agilitatea
  • Coordonarea (ochi-mâini, ochi-picior)
  • Vederea centrală și periferică